Aktualności

Biblioteka North Fitzroy, Melbourne, Australia

Łagodnie zakrzywione ekrany słoneczne z perforowanego mosiądzu pomagają określić charakter budynku kluczowego dla lokalnej społeczności w Melbourne, a także podkreślają jego zrównoważony pod względem środowiskowym charakter, potwierdzony najwyższą oceną 6 gwiazdek w systemie ratingu Greenstar.

North Fitzroy Library and Community Hub – biblioteka i centrum lokalnej społeczności – jest trzykondygnacyjnym budynkiem, mieszczącym bibliotekę, ośrodek zdrowia matki i dziecka oraz szereg innych lokali służących społeczności. Obejmują one nowe pomieszczenia dla City of Yarra International House – międzypokoleniowego miejsca spotkań ludzi różnych kultur i przynależności etnicznej. Elastyczność projektu przejawia się w wydzieleniu dodatkowych przestrzeni w układzie korytarzowym od strony południowej i elastycznych otwartych przestrzeni od strony północnej.

LOKUM DLA SPOŁECZNOŚCI

Pierwsze piętro mieści ośrodek zdrowia matki i dziecka, w tym dwie salki dla grup przedszkolnych i bibliotekę. Drugie piętro jest przeznaczone na pomieszczenia służące społeczności, z dużymi podzielnymi przestrzeniami, komercyjną kuchnią i wspólnym biurem. Ogród dachowy, częściowo osłonięty przejrzystymi ekranami z mosiądzu, łączy północną część drugiego i pierwszego piętra poprzez kaskadowo zaaranżowane donice i miejsca do siedzenia i wypoczynku. Ogród służy także jako przedłużenie zarówno przestrzeni społecznościowej i biblioteki, zapewniając chronioną zewnętrzną przestrzeń dla wzajemnych kontaktów i nauki.

Działka w kształcie klina eksponuje długie elewacje na wschód i na zachód, pozostawiając niewiele miejsca na kontrolowany dostęp słońca od strony północnej. Koncepcja architektoniczna przezwycięża to ograniczenie przez wprowadzenie sekwencyjnie zestopniowanej północnej elewacji wzdłuż osi zachodniej, co umożliwia obfite oświetlenie światłem dziennym, a jednocześnie osłania przed wschodnim i zachodnim słońcem.

PERFOROWANE EKRANY Z MOSIĄDZU

Wschodnia elewacja umożliwia wgląd do wnętrza budynku – szczególnie w nocy, a także widok z budynku na miejską przestrzeń publiczną. Większa część przeszklenia jest osłonięta ukształtowanymi łukowo i wzajemnie przesuniętymi pionowymi ekranami z perforowanego mosiądzu. Wzór jaki tworzą perforacje, wykonany przez producenta, jest inspirowany plamami światła rzucanymi przez drzewa i nawiązuje do drzew w pobliskim parku Edinburgh Gardens, jest też jeszcze jednym elementem wprowadzającym naturalne środowisko do wnętrza budynku. Wątek ten znajduje kontynuację we wnętrzu, gdzie perforowany mosiądz zastosowano w wyposażeniu, jak np. stanowisko recepcji.